top of page

Архитектурен резерват с. Долен - духа на Родопите

Долен е село, намиращо се в най-западната част от Родопите, обявено за архитектурен резерват. Разположено е високо в планината - на близо 1200м надморска височина. Вероятно на това се дължи и фактът, че много от възрожденските къщи в него са запазени до днес.

В архитектурно отношение Долен много напомня за Ковачевица и Лещен, които се намират в същата част на Родопите. Къщите са на два или три етажа, покрити с каменни плочи (тикли). Горните етажи на повечето къщи са издадени над тесните калдъръмени улички, а таваните са украсени с дърворезба.

Селото е основано през XVIв. от българи, търсили спасение от насилсвеното помохамеданчване. През Възраждането селото е процъфтявало, а местните жители са се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство икираджийство (превоз на товари).

Можете да разгледате църквата "Св. Никола", построена през 1834г., към която има й килийно училище. В близост до селото, в местността Дувден, се намира голям каменен кръст. Според местна легенда той е бил отнесен в планината от млада хубава девойка от с. Долен, която искала да го спаси от мюсюлманите. Кръстът обаче тежал и девойката припадала от умора. На мястото където починала, никога повече не поникнала трева. Местните приемат това за знак, че който умре за вярата си, ще живее вечно.

За да се стигнето до с. Долен от Гоце Делчев поемате в посока Доспат. Архитектурният резерват се намира на 28км по пътя, като отбивката се намира вляво. След като подминете с. Долен е Дряново. Други забележителности са архитектурният резерват с. Ковачевица, архитектурният резерват с. Лещен, римския град Никополис ад Неструм, козият камък с. Ковачевица, Канинска екопътека.

You Might Also Like:
bottom of page