top of page

Аспарухово - земя целуната от Бог


"Земя целуната от Бог...", така започва химна на община Дългопол. Много скрити богатства и тайнствени легенди ще ви посрещнат средизточните гънки на Стара планина, известни още като Коджа балкан. И все пак сред многото предложения и възможности за активен туризъм и отдих се откроява името Аспарухово, което е може би най-забележителното място за селски туризъм в Североизточна България.

Селището има древна история, което важи и за целия регион. Старото му име е Овчага, което веднага подсказва какъв е бил основният поминък на хората тук. Тучните ливади, мекият климат и изобилните води са давали подходящи условия за отглеждане на многобройни стада. И днес региона се слави с великолепната си и изключително чиста храна. Тук можете да опитате нестандартни деликатеси, като домашно приготвената наденица от дивечово месо или гъбена каша от млечница. Задължително трябва да се насладите и на тукашните млечни деликатеси.

Аспарухово в наши дни се развива динамично и предлага разнообразни условия за активност на чист въздух. Запалените рибари могат да се отдадат на хобито си във водите на язовир "Цонево", чиито брегове са на метри от последните къщи. В него се срещат различни видове риба, които се ловят от бреговете или с лодки. Незабравимо усещане е да хванете трофеен екземпляр покрай скалния феномен Чудните скали. Водите на язовира се използват и за кану-каяк. Живописните местностипокрай отвесните брегове не са достъпни по друг начин и заклетитекаякари с удоволствие влизат в закътаните ръкави на водоема. Плановете на общинското ръководство в лицето на кмета включват изграждане на на комплекс за водни спортове с хангари и база за настаняване. В центъра на Аспарухово се осъществява мащабно строителство на нов спортен комплекс, като се се предвижда изграждане на мултифункционален комплекс за волейбол, баскетбол, борба и бокс. Залата ще разполага с до 500 места за зрители, като към нея ще работи фитнес, център за спортна рехабилитация и спа терапия с калолечение, игрище за минифутбол с изкуствена настилка и хотелска част за настаняване на гости на комплекса. От лятото на 2015г. комплексът посреща индивиндуални посетители и спортни отбори. В него могат да се провеждат и различни културни събития. Регионът на Дългопол притежава хилядолетна история. Можете да потърсите скрити съкровища от митични предания или да се насладите на някой местен ритуал.

В близките села Медовец и Партизани има запазени стари традиции, които се възстановяват на важни фолклорни празници. Ако имате късмет, можете да присъствате на традиционна турска свадба. ВМедовец има много млади хора и всеки месец има поне няколко свадби. В скалите над село Арковна все още има тайнствени скални ниши исвещени места, които са предизвикателство за пътешественици. Надсело Рояк пък се намира изключително мистичен комплекс от скални ниши. Местните хора вярват, че именно тук се е намирала столицата на древните атланти. Според легендата те са живели в един изключителноинтелектуален свят, били са заклети вегетарианци и са ползваливерижни машини, за да се придвиждат по скалите. С настъпването на последния ледников период и вероятно заради чудовищен природен катаклизъм тяхната цивилизация изчезва. Ако имате късмет и се доверите на местните хора, могат да се покажат дори следи от верижни машини в скалите над Рояк.

Трябва да дойдете в този край, като планирате предварително престоя си. През уикенда идват много туристи и местността се оживява. ВАспарухово има различни варианти за настаняване - от селски къщи и малки семейни хотели с басейн в двора до цели етнографски комплекси. Цените са по джоба на средния българин, а облужването е на ниво. Тук обикновено идват млади и интелегентни хора, които търсят не само качествена храна, но и различни културни атракции. Много често ще видите гости на региона да посещават с интерес историческия музейв Дългопол или някоя от етнографските сбирки в селските читалища. В общината има цели 204 културно-исторически паметника от най-дълбока древност и до епохата на Късното Средновековие.

Особена гордост за местните хора е възраждането на традициите в отглеждането на коне. До преди стотина години региона е бил известен с постиженията си в конния спорт. Тук е широко разпространена породатаизточнобългарски коне, които вероятно са дошли насам с войските напрабългарите. В наши дни в общината се провеждат надбягване с коне по хиподрума в Дългопол, като част от честванията на общинските празници в края на август. Друго интересно събитие е фестивалът на меда в Аспарухово, който се провежда през септември на площата предчиталището в центъра на селото.

You Might Also Like:
bottom of page