top of page

ХРАНА - това е вашият избор


Напоследък се наблюдава интересна тенденция - все повече млади български семейства от градовете правят крачка назад, връщайки се към живота на село. Спокойствието, чистият въздух и здравословната храна правят малко населените райони привлекателен дом за тези семейства, които искат да отгледат децата си сред природата. Вече има и проекти за колективно изкупуване на къщи, за създаване на млади села. Пример, за което е село Желен. Макар да се случва рядко, завръщането на младите към природата е обнадеждаваща тенденция на фона на запустяваща България. В основата на тази тенденция е природосъобразният начин на живот, в който храненето заема изключителна важна част. В модерното общество всички работим, за да си купуваме храна, която някой друг е приготвил и произвел. Толкова сме свикнали с храната, пакетирана в шарени опаковки, че ограмното количество пластмаса, която употребяваме всеки ден, изобщо не ни прави впечетление. Хляб в пакетче, мляко и сирене в пакетче, месо в пакетче, ядки в пакетче, десерти в пакетче, маслини в пакетче, а вече и плодовете и зеленчуците също са в пакетчета или обвити в целуфан. А за тези, които искат да се хранят с чиста и екологична храна, като вече има щандове с биохрани в повече супермаркети. Всички пакетирани продукти се пренасят от магазина до дома в найлонова торбичка. Междувременно, консумирайки все повече пластмаса, замърсяваме първоизточника на нашата храна - земята. Разхождайки се сред природата, неминуемо ще забележим, че родината ни страда от "пластмасова чума", което е много тъжно и жалко. Земята е нашето богатство. Докога ще "газим в храна и ще ходим гладни".

Освен, че е плодородна, почвата дарява и със здраве. Доказано е, че собственоръчното обработване на земята е най-добрата психотерапия. Връзката с природата ни дава и повече енергия. Забелязали ли сте, че се чувствате по-заситени, когато берете плодовете и ги ядете директно от дървото или когато ядете прясно набрани зеленчуци? Това е така, защото енергийният заряд на прясната храна е много по-голям от този на престоялата. Голяма част от болестите са вследствие на стрес и нездравословно хранене. Наблягайки на превантивното здравеоопазване чрез правилно хранене и по-спокоен живот, намаляване драстично броя на посещенията в докторските кабинети. Но дори и да не живее на село, пак има възможност да се храните с чиста и натурална храна. Лесно и просто е - вече има достъчно голям брой български производители, които доставят продуктите, произведени по екологичен път, от селата до градовете. Някои от производителите са сертифицирани от държавата, но понеже процеса по сертифициране е много скъп, сложен и тромав, крайната цена на продукта се оскъпява. Но има и много несертифицирани производители на биохрани, които разчитат на доверието на потребителите и намират начини да го спечелят и затвърдят без помощта на държавата. Един такъв начин чистата и здравословна храна да стига до гражданите, са хранителните кооперативи - пазари, в които производителите на различни хранителни продукти се кооперират, за да продават продукцията си директно на потребителите. По този начин, изваждайки търговците от веригата. Вие получавате качествена храна на добра цена, а производителят получава заслужено възнаграждение за своя труд. Подобни кооперативи има в София, Пловдив,Варна, Пазарджик, Добрич. Организират се и много фермерски пазари.

Биопроизводството всъщност не е нещо ново или модерно. То е натурално и естествено - нашите баби и дядовци са били биопроизводители. Да произведеш биопродукти, означава да оцениш земята, но и да уважаваш и себе си, избирайки да се храниш здравословно. Може би не е толкова лошо да преотрием връзката си с природата или да си направим собствена градинка (било то и на балкона), за да раберем как се произвежда храната и какво е да бъдем хранително независими.

You Might Also Like:
bottom of page